Головна  →  Методичні заходи  →  2 листопада 2016

Мистецьке життя шкіл естетичного виховання Києва жовтень 2016

  Мистецьке життя шкіл естетичного виховання Києва у жовтні 2016 було по-осінньому різнобарвним й багатожанровим. Заходи методичного Центру зібрали чималу слухацьку аудиторію. У статті ми прагнемо звернути вашу увагу на помітні події. Їх мета, у першу чергу, спрямувати увагу викладача до учня як особистості, яка прагне долучитися до найкращих зразків культурної спадщини українського народу та привнести, у майбутньому, свій доробок.

З давніх часів наша мова й наша пісня існують у нерозривній єдності. Розвитку пісенного жанру в музичній культурі України у др. пол. XX століття на прикладі пісень Платона Майбороди, Ігоря Шамо, Олександра Білаша була присвячена лекція-концерт у рамках засідання методичного об’єднання викладачів музичної літератури, яка відбулась 18 жовтня у приміщенні київської дитячої музичної школи № 1 ім.  Я. Степового.

А вже наступного дня, 19 жовтня, музична школа № 1 ім. Я. Степового відчинила двері відвідувачам з методичного об’єднання викладачів гітари початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів столиці.

  Відкритий урок старшого викладача Київської дитячої школи мистецтв № 1 Черповодської Лариси Сергіївни був присвячений першим крокам гри на гітарі прийомом «тирандо» з учнями-початківцями. В уроці також взяли участь випускник школи Мартикян Артем та учень 5 класу Кліменко Денис. Вони продемонстрували присутнім високий рівень майстерного володіння цим музичним інструментом.

У той самий день,19 жовтня, у приміщенні київської дитячої музичної школи № 21, під час презентації методичних розробок відділу фортепіано та фортепіанного ансамблю, відбулися майстер-класи старшого викладача дитячої музичної школи № 21 Морозової Валентини Володимирівни на тему: «Як гра в ансамблі формує зацікавленість учнів у навчальному процесі» та викладача-методиста Коцюби Галини Леонідівни щодо деяких позицій педалізації у різностильових творах композиторів. Автор підняла одну з найскладніших тем фортепіанного виконавства. Незважаючи на те, що тема педалізації невичерпана, викладач глибоко та змістовно зупинилась на багатьох деталях щодо використання педалі у творах композиторів різних епох від старовинної музики до романтизму. Також Галина Леонідівна зосередила свою увагу на недоліках педалізації, які найчастіше зустрічаються в роботі з учнями. Доповідь була ілюстрована блискучою грою учня 6 класу, лауреата міжнародних та всеукраїнських конкурсів Романа Федюрко.

У четвер, 20 жовтня, дитяча школа мистецтв № 5 міста Києва зустрічала учасників міської методико-практичної конференції. Захід був присвячений питанням репертуару сучасного гітариста.

В яскравий осінній день, 21 жовтня, відбувся відкритий урок, присвячений темі «Природа в музиці. Пейзаж у музиці». Викладач київської дитячої музичної школи № 32 Ушеренко Діна Михайлівна провела його з учнями 4 класу (за 8-ми річною формою навчання) у рамках проекту «Презентація педагогічної майстерні». Захід відбувся у відповідності до вимог чинної Програми з предмета «Українська та зарубіжна музичні літератури», на високому методичному рівні, із залученням широкого кола ілюстративного матеріалу не лише музичного, а й з інших видів мистецтва (літератури та живопису).

У вихідні дні навчальні заклади мистецької освіти продовжили роботу. Вже у суботу, 22 жовтня, у приміщенні київської дитячої школи мистецтв № 3 відбулась музично-поетична вистава до 145-ї річниці від дня народження Лесі Українки «Місто щасливих людей» у виконанні учнів театру-студії «Апріорі». Режисер-постановник – викладач-методист Лукавенко Оксана Сергіївна.

Наступного тижня у середу, 26 жовтня, в актовій залі дитячої музичної школи № 21, у рамках міського методичного об’єднання викладачів-піаністів, відбулась презентація методичної розробки викладача-методиста Портнікової Ірини Іллівни на тему «Суміжні види мистецтва у вихованні виконавських задач». Вистава, яку підготував дитячий музичний театр «Золотий ключик», називалась «Він чує небо як ніхто» і була присвячена 75-річчю від дня народження Ігоря Поклада – відомого українського композитора, пісні якого визнають народними. Ігор Поклад – колосальний мелодист, пісні його – не музейні експонати, це життя! Даний творчий колектив живе у дитячій музичній школі № 21 понад 30 років, поєднуючи в єдиний простір світ музики та слова. Керівник дитячого театру Ірина Іллівна навчає працювати своїх учнів із захопленням, зацікавлює їх, прагне виховати добрих та чуйних дітей із вмінням відчувати прекрасне. Представлена сьогодні вистава – це об’єднання стихії музики та стихії театру в єдине нерозривне ціле. І коли це від щирого серця – є відгук, є зацікавленість та вдячність слухачів.

Формуванню фортепіанного ансамблевого виконавства був присвячений відкритий урок викладача-методиста дитячої музичної школи № 21 Максименко Тетяни Леонідівни. Її учні продемонстрували присутнім навички гри в ансамблі та високий рівень виконавства.

Отже, яскрава низка мистецьких зустрічей фахівців-однодумців у жовтні виявилася не тільки корисною у професійному аспекті, але й надзвичайно цікавою, змістовною та приємною із точки зору людського спілкування.

Перейти до спискуВерсiя для друку