Головна  →  Методичні заходи  →  13 жовтня 2016

Методичні заходи Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів з 03 по 09 жовтня 2016 року

Методичні заходи Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів з 03 по 09 жовтня 2016 року

3 жовтня 2016 року у приміщення дитячої музичної школи № 9 відбулася друга зустріч з циклу методичних заходів для викладачів духових та ударних інструментів. Модератор заходу доцент кафедри духових та ударних інструментів НМАУ ім. П.І. Чайковського – Крижанівський Федір Петрович ознайомив присутніх з наступним етапом еволюції виконавських стилів у європейській музиці. Даний захід був присвячений бароко та ролі духових інструментів в сольному та оркестровому виконавстві. У виступі Федір Петрович підкреслив важливий вплив ранньої італійської опери а також композиторів, представників французського барокко: Ж.-Б. Люллі, Ф. Куперена, Ж.Ф. Рамо, на формування нових інструментальних жанрів в духовому виконавстві. Вказуючи на стилеві відмінності південно-німецького та північно-німецького барокко доповідач акцентував увагу на важливій ролі групи духових інструментів. Остаточне формування оркестру барокко, яке відбулося напочатку ХУІІІ ст., сприяло розвитку функціональної особливості групи духових інструментів. Проте, на думку доповідача, основним виконавським прийомом епохи барокко залишалося мистецтво імпровізації та лише у творчості Й.С. Баха, Ф.Г. Генделя музика цього стилю досягла вершини.

Мистецтву акомпанімента, як мотивуючому факту та засобу спілкування у ансамблі (від простого до складного) був присвячений семінар-практикум для концертмейстерів. Він відбувся 6 жовтня 2016 року у приміщенні київської дитячої музичної школи № 3 ім. В. Косенка. Модератор заходу – викладач-методист, завідувач циклової комісії концертмейстерства та камерного ансамблю – Дрига Олександр Миколайович розширив доповідь наочною демонстрацією найважливіших аспектів. У цьому йому допомогли студенти Київського інституту музики ім. Р. Глієра. Наприкінці заходу в урочистій атмосфері концертмейстери привітали ювіляра – майстерного та знаного концертмейстера, який доповнював данну тему чисельними музичними ілюстраціями, директора київської дитячої музичної школи № 1 ім. Я. Степового Баклана Сергія Костянтиновича. Він отримав Почесну грамоту від Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за вагомий особистий внесок у справу естетичного виховання дітей, високий професіоналізм, активну культурно-просвітницьку діяльність.

7 жовтня у приміщенні Київської дитячої школи мистецтв № 2 ім. М. Вериківського під час чергового круглого столу з циклу методичних заходів для викладачів музичної літератури відбулося обговорення проблеми енергетичної природи джазу за участі докторанта кафедри культурології НМАУ ім. П. І  Чайковського Олендарьова Вадима Миколайовича. Наведені на початку визначення Ю. Барбана, І. Бриля, Г. Гараняната, О. Медведєва підтвердили факт існування різноманітних, навіть, суперечливих думок з цього приводу. Подальший хід заходу переконливо продемонстрував еволюційну лінію поступового розвитку джазу на прикладі творів у різних стильових манерах, зокрема Д. Еллінгтона, Г. Міллера, Д. Гіллеспі, О. Нелсона, Ч. Коріа та інших. Вадим Миколайович не оминув і авангардні "відхилення" від цього процесу (Сан Ра). А також йшлося про динамічну специфіку джазового блюзу. Модератор заходу створив у слухачів цілісне уявлення про енергетику даного різновиду.

Роботі над малими формами з учнями молодших класів був присвячений відкритий урок композиції викладача дитячої музичної школи № 10 Гогенко Вікторії Борисівни  під час засідання методичного об’єднання викладачів композиції, який відбувся 6 жовтня. Досвідчений викладач поділилася з присутніми найцікавішими методичними прийомами які сформувалися упродовж багаторічної практики. Були продемонстровані важливі етапи роботи над створення музичного твору, а саме від підбору супроводу, роботи з текстом, його ритмом та розміром, секвенційним та імітаційним типами розвитку та до опанування основами сучасних спеціалізованих комп’ютерних програм за допомогою яких можна створювати партитуру для ансамблю. В уроці композиції прийняли участь учень 1 класу Батурін Герман, учень 3 класу Стаднійчук Тимофій, учениця 4 класу Чупріна Марія. Наприкінці заходу у виконанні ансамблю викладачів прозвучали твори, які були створені учнями класу Вікторії Борисівни у попередні роки.

6 жовтня у приміщенні Київської дитячої школи мистецтв № 5 ім. Л. Ревуцького відбулося засідання методичного об’єднання викладачів бандури. Окрім ознайомлення з планом основних навчально-методичних заходів за 2016-2017 навчальний рік та наданням методичних рекомендацій щодо його виконання відбувся методичний аналіз результатів цьогорічної вступної кампанії з фаху "бандура". Викладач-методист Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра Ольга Олексіївна Туровська ознайомила викладачів з кількісними та якісними показниками та констатувала, що рівень підготовки абітурієнтів був високим. Також вона висловила пропозиції екзаменаційної комісії щодо репертуару учня-випускника, який надалі планує вступати до вищого мистецького навчального закладу. На її думку з цією метою слід добирати до репертуару поліфонічні твори, віртуозні п’єси високої складності, твори крупної форми і вокальні твори.

Пошуку шляхів збереження та відновлення матеріальної бази музичних інструментів, обміну практичним досвідом між викладачами був присвячений семінар-практикум методичного об'єднання викладачів домри, балалайки та цимбал шкіл естетичного виховання міста який відбувся 7 жовтня у приміщенні Київської дитячої музичної школи № 3 ім. В.Косенка. У рамках засідання методичного об’єднання викладачів бандури, балалайки та цимбал відбулися доповіді на актуальні питання щодо збереження музичного інструментарію. Як швидко здійснити ремонт музичного інструменту в умовах класу підручними засобами повідомив присутнім викладач-методист київської дитячої музичної школи № 31 Івченко Олександр Михайлович. Про покращення умов збереження та експлуатації струнно-щипкових народних інструментів, проблеми професійної підготовки майстрів з виготовлення та ремонту українського народного струнно-смичкового інструментарію та про перелік складників покращення якості звуку йшлося у виступі викладача київської дитячої школи мистецтв № 6 ім. Г. Жуковського Криворотька Сергія Олексійовича.

В цілому, усі зустрічі пройшли в теплій приємній атмосфері.

Файл документа: Баклан Сергій Костянтинович_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку