Головна  →  Творчі заходи  →  4 жовтня 2016

Урочисте відкриття художнього стінопису (муралу) на двох стінах фасадів Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв з нагоди Дня вчителя

Урочисте відкриття художнього стінопису (муралу)  на двох стінах фасадів Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв з нагоди Дня вчителя

Київська муніципальна академія естрадного та циркового мистецтв –  єдиний в Україні та Східній Європі унікальний профільний вищий мистецький навчальний заклад міжнародного масштабу, який готує циркових і естрадних артистів. Його випускники прославили український та світовий цирки, стали зірками вітчизняної та зарубіжної естради. Цього року естрадно-циркова академія відзначає 55 років з дня заснування.

За безпосередньої підтримки керівництва Київської міської державної адміністрації та Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) в рамках Програми економічного і соціального розвитку Києва, вперше за останні 17 років з дійснено капітальний ремонт аварійної частини фасаду будівлі академії, її приміщень та інтер’єру. Це стало можливим завдяки сприянню міської громади та фінансуванню всіх необхідних робіт міською владою.

Напередодні символічного свята для всіх навчальних закладів – Всесвітнього дня вчителя – 4 жовтня 2016 року, відбулося святкування та урочисте представлення стінописів (муралів) на двох стінах оновленого фасаду естрадно-циркової академії.

Останнім часом мурали стали важливою складовою публічного і мистецького простору Києва. І от у кварталі, який за свою славетну культурну історію серед місцевих жителів давно отримав назву «Київський Парнас», з’явилася галерея арт-об’єктів. Тут, де у близькому сусідстві мешкали родини видатних українських митців – Лесі Українки, Миколи Лисенка, Михайла Старицького і Панаса Саксаганського, де вже понад півстоліття артистична молодь отримує професійну освіту, де постійними гостями є муза танцю – Терпсихора, муза ліричної поезії та музики – Евтерпа, муза комедії та легкої поезії – Талія, муза трагедії – Мельпомена, – мистецтво з’являється навіть на стінах.

Автор розписів на фасадах естрадно-циркової академії – молодий київський художник Ілля Павелець. Його авторський стиль – це яскраве явище в історії сучасного українського мистецтва. Немов сяючі вітражі, зустрічають перехожих сюжети з життя циркових артистів: жонглери, еквілібристи, акробати та ілюзіоністи. Вони ніби завмерли у вічній магічній виставі. Ці мурали – персоніфікована душа та ідея естрадно-циркової академії.

Файл документа: mural 1.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку