3 4 по 24 вересня 2016 р. за сприяння Міжнародного Фонду "Відродження" відбулися заходи в рамках театрального проекту «Дні ромського театру в Україні».

3 4 по 24 вересня 2016 р. за сприяння Міжнародного Фонду "Відродження" відбулися заходи в рамках театрального проекту «Дні ромського театру в Україні».

Спільний проект  ГО Національно-культурне об’єднання «Амала»  і

Циганський академічний музично-драматичний театр «Романс»

Керівник проекту Народний артист України Ігор Крикунов 

        Культурні надбання кожної нації – це безцінний скарб всієї людської цивілізації. Збережена та примножена протягом багатьох тисячоліть, культура становить унікальну історичну пам'ять кожної сучасної держави, забезпечує духовний зв'язок минулих, сьогоднішніх та майбутніх поколінь.

       В арсеналі творчих доробків єдиного в Україні професійного  ромського театру «Романс»  є одна з найпопулярніших  вистав «Циган і в Африці циган», створена на засадах  поєднання народних українських і ромських  традицій,  музики, хореографії та усної народної творчості.  

       В рамках проекту її побачили глядачі Миколаєва, Херсону, Одеси, Черкас, Житомира, Ужгорода, Львова, Кременчука,  що   дало змогу  українській спільноті   краще  зрозуміти особливості ментальності ромської  нації через призму спільності  духовних надбань  та традицій, усвідомити незаперечний  факт  етнічного  розмаїття України.

      Дослухатись, зрозуміти і, можливо, змінити на краще ставлення суспільства до ромів, дає можливість саме моватеатру, де через пісню, музику, хореографію, звичні  ритуали та характери героїв  глядачу  передається  ментальність народу. Нехитра, музична, істинно-народна комедія «Циган і в Африці циган», тема добросусідства і дружби, в якій відтворено   сторінки   власного  життя  і традицій -  один з засобів, що розкриває ромську ментальність  і підтримує прагнення змінити світ на краще.

Файл документа: CIGAN_I_V_AFRIKE_CYGAN-(dni_cyg_teatra_2016).jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку