Головна  →  Новини  →  28 вересня 2016

Музей історії міста Києва презентує спільний німецько-український меморіальний проект до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру

«Шлях пам’яті»
28 вересня - 31 жовтня 2016 року

Цього року виповнюється 75 років з того часу, коли відбулись жахливі події у Бабиному Яру та Кам’янець-Подільському – найжахливіша різня єврейського населення­.

 

Наприкінці серпня 1941 року поліцейські і спеціальні загони СС вбили поблизу західноукраїнського міста Кам’янець-Подільський понад 23 000 євреїв, а 29 і 30 вересня понад 33 000 євреїв було розстріляно спеціальними підрозділами служби безпеки і СД в урочищі Бабин Яр в столиці України, місті Києві. (До визволення Києва Червоною Армією в листопаді 1943 року відбувалися інші масові розстріли, в яких були вбиті радянські військовополонені, партизани, роми, українські націоналісти і багато цивільного населення різних національностей. Загалом кількість жертв у Бабиному Яру сягнула, ймовірно, понад 200 000 людей.)

 

Вшановуючи пам’ять загиблих, Єврейська громада Дюссельдорфа, Посольство Федеративної Республіки Німеччина в Україні спільно з Музеєм історії міста Києва за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини (Берлін) презентують проект «Шлях пам`яті». Проект ініційовано єврейською громадою м. Дюссельдорф і істориком  Маттіасом Ріхтером на згадку про націонал-соціалістичні масові вбивства 55 000 євреїв 75 років тому в Кам’янець-Подільському і в Бабиному Яру.

В рамках проекту буде представлено:
- виставку, що продемонструє відвідувачам реальні історії очевидців тих подій;
- фільм документаліста Володимира Георгієнка «Жінки з вулиці Бабин Яр» (1991 р.);
- презентацію документального фільму «Подорож спогадів» місцями трагедії  в Чернівцях, Кам’янець-Подільському та Бабиному Яру в Києві.

Мета проекту:
- популяризувати пам’ятні для української, німецької та єврейської історії меморіальні місця в Україні для сприяння туризму;
- показати події Голокосту в Україні в 1941 р. та застерегти повторення подібної трагедії у майбутньому;
- зблизити людей різних національностей та сприяти більш тісній співпраці з представниками українського громадянського суспільства на тлі культурно-історичної пам’яті;
- стимулювати педагогічний процес виховання толерантності між молодими українцями і німцями, і у такий спосіб розробити нові концепції освітньої роботи для майбутнього, коли свідків тих подій вже не буде.

 

Супровідна інформація

            «Шлях пам’яті» - це емоційна та інформаційно-насичена подорож місцями трагедії 1941 року. Достовірні факти та історії для створення проекту надали очевидці тих подій, їхні родичі, а також історики і журналісти. Це не просто розповіді, а болісні спогади про жахливі події 1941-го року.

Володимира Георгієнко - український режисер. Народився і працював в Україні. Нині мешкає у Дюссельдорфі. З 1981 року знімав в СРСР фільми про Бабин Яр, викриваючи у такий спосіб замовчувані масові вбивства єврейських громадян. Тема розстрілів єврейського народу в 1941 р. вражала режисера страшними фактами, про які він дізнавався під час створення фільмів. «Я свідомо пішов на створення монтажного калейдоскопа зі страшних кадрів кінохроніки і фото, щоб створити образ вселенського побоїща, нечуваних досі в історії воєн злодіянь катів, які знищили в ярах Бабиного Яру близько 33 тисяч євреїв Києва», - говорить режисер.

Фільм «Подорож спогадів» був відзнятий для того, щоб історії свідків тих страшних подій залишилися для наступних поколінь, щоб молодь знала про події масових розстрілів євреїв, а також заради об’єднання народів різних національностей. Координатори наголошують, що уривки з фільму, що буде презентований в Музеї історії Києва 28 вересня, покажуть у повнометражній версії на кінофестивалі Пауля Шпіґеля навесні 2017 року.

Участь німецьких поліцейських у масових розстрілах євреїв стала підставою для запрошення до участі у фільмі колишнього хаупткомісара поліції Дюссельдорфа Клауса Дьонеке, який нині досліджує злочини німецьких націоналсоціалістів у Польщі, Білорусі й Україні. За свою активну діяльність Дьонеке став першим німецьким поліцейським, якому надали почесне право покласти вінок у Яд ва-Шем (офіційний меморіал в Єрусалимі, Ізраїль, присвячений жертвам Голокосту), а також став першим німецьким поліцейським, якому надали почесне право покласти пам’ятний вінок і в Бабиному Яру. В листопаді цього року він отримає найвищу медаль єврейської громади Західної Німеччини – «Медаль Йозефа Нойбергера» на знак подяки за залучення до викриття злочинів Голокосту.

Єврейська громада Дюссельдорфа. Одна з найчисельніших у Німеччині. Зв’язок з регіоном м. Дюссельдорфу існує також і через злочинців. Так, один із головних злочинців, Фрідріх Йекельн, працював вищим керівником поліції СС в Дюссельдорфі і керував розстрілами євреїв у Західної України, Кам’янець-Подільському, Києві (Бабин Яр) та Дніпропетровську.

Організатори проекту: Єврейська громада Дюссельдорфа, Посольство Федеративної Республіки Німеччина в Україні, Музей історії Києва. Проект здійснюється за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини в Берліні.


Спікери прес-конференції:
1. Тетяна Костенко – перший заступник генерального директора Музею історії Києва.

2. Матіас Андре Ріхтер – координатор проекту
3. Ольга Розов – голова відділу соціальної роботи Єврейської громади Дюссельдорфу. (Народилася у Києві. Втратила у Бабиному Яру 12 родичів)
4. Володимир Георгієнко – документаліст, режисер фільму «Жінки з вулиці Бабин Яр»
5. Леонід Фінберг – директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, член президії Єврейської конфедерації України.

 

Прес-конференція – 28 вересня 2016 р. о 16.00
Урочисте відкриття виставки - 28 вересня 2016 р. о 17.30
в Музейно-виставковому центрі «Музей історії Києва»
(вул. Б.Хмельницького, 7, станція метро «Театральна»).
Попередня акредитація ЗМІ – обов’язкова!
Контактна особа – Ілона (096) 906-51-89
Куратор виставки – Катерина (097) 462-58-57

Перейти до спискуВерсiя для друку