Головна  →  З питань національностей  →  30 травня 2016

День слов’янської писемності і культури

Щорічно 24 травня вшановують пам'ять Святих Рівноапостольних Кирила і Мефодія – просвітителів слов'ян. 

Кирило (світське ім'я-Костянтин; близько 827-869 рр.) і Мефодій (світське ім'я-невідомо; близько 815-885 рр.) – брати, греки, уродженці міста Солунь (Фессалоніки), походили з родини візантійського воєначальника.

Кирило і Мефодій переклали з грецької на слов'янську мову кілька богослужбових книг (у тому числі – обрані читання з Євангелії, апостольські послання і Псалтир), чим сприяли запровадженню та поширенню слов'янського богослужіння. Вони склали слов'янську абетку, і, спираючись на глибокі знання грецької і східної культур, а також узагальнивши наявний досвід слов'янського письма, запропонували cлов'янам свій алфавіт.

Брати були канонізовані незабаром після своєї смерті, культ Кирила і Мефодія отримав широке поширення у всіх слов'янських країнах, як православних, так і католицьких. Наприклад, встановлений церквою ще в X-XI століттях день пам'яті Кирила і Мефодія 24 травня у Болгарії, згодом був перетворений у свято національної освіти і культури країни.

День слов'янської писемності і культури встановлений в Україні

...на підтримку ініціативи органів державної влади, Національної академії наук України, громадських і релігійних організацій та враховуючи історичне та просвітницьке значення спадщини слов'янських первоучителів у здобутку національної культури...

згідно з Указом Президента України «Про День слов'янської писемності і культури» від 17 вересня 2004 року № 1096/2004.

Перейти до спискуВерсiя для друку