КМДА Київська міська державна адміністрація


17 березня 2016

Музична вітальня В.В. Пухальського. Лекція Кащенка Ю.Г. за темою: «С.В. Рахманінов – композитор і виконавець: традиції і новаторство»

Музична вітальня В.В. Пухальського. Лекція Кащенка Ю.Г. за темою: «С.В. Рахманінов – композитор і виконавець: традиції і новаторство»

    17 березня 2016 року у Київській дитячій музичній школі № 33 в рамках «Музичної вітальні В.В. Пухальського» відбулася лекція старшого викладача кафедри спеціального фортепіано Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Юрія Григоровича Кащенка, адресована завідувачам фортепіанних відділів шкіл естетичного виховання м. Києва. Темою обговорення стала творча постать видатного піаніста та композитора ХХ століття Сергія Васильовича Рахманінова.

   Розмову про С.В. Рахманінова Юрій Григорович розпочав з характеристики епохи, з якою нерозривно пов’язана постать цього видатного російського майстра. Широка ерудиція дозволила лектору провести численні паралелі між процесами, що відбувалися у музичному мистецтві, з одного боку, та в літературі, театрі, живопису, з іншого боку, і тим самим змусити присутніх буквально відчути атмосферу духовного життя Росії на межі ХІХ-ХХ століть. Наведення цікавих фактів біографії С.В. Рахманінова у поєднанні з характеристикою подій, що відбувалися напередодні пролетарської революції 1917 року, зробили очевидними причини від’їзду композитора з країни. Але головну увагу, безумовно, було приділено піаністичній творчості С.В. Рахманінова: особливостям його виконавської манери, порівнянню з манерою іншого видатного композитора-піаніста початку ХХ століття Олександра Миколайовича Скрябіна, концертній діяльності російського та зарубіжного періодів життя. Кожному в серце запали процитовані Кащенком Ю.Г. передсмертні слова геніального музиканта – слова прощання з тим, що було найбільш дорогим для нього: «Прощайте, мої рідні, друзі, близькі! Прощай, Росія-матінка! Милі мої руки! Прощайте, бідні мої руки!»

   Словесному ряду лекції резонував звуковий. Відвідувачі «Музичної вітальні В.В. Пухальського» мали можливість прослухати записи декількох прелюдій С.В. Рахманінова в авторському виконанні, а також порівняти інтерпретації концертного етюду Ф. Ліста «Хоровод гномів» двома видатними піаністами-сучасниками – Сергієм Рахманіновим та Егоном Петрі.

Файл документа: IMG_4612.JPG



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.