Головна  →  Методичні заходи  →  17 березня 2016

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (15-17 березня 2016 року)

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (15-17 березня 2016 року)

   Протягом минулого тижня відбулася серія методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів.

   15 березня 2016 року у приміщенні ДШМ № 6 ім. Г. Жуковського в рамках циклу методичних заходів для викладачів дитячих художніх шкіл та художніх відділень дитячих шкіл мистецтв відбувся круглий стіл за участю кандидата психологічних наук, заступника директора інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету ім. Бориса Грінченка Кочерги Олександра Васильовича. Учасники круглого столу обговорювали проблеми розвитку психічного світу дитини. Особливу увагу було приділено психофізіології рівноваги та її ролі в успішності навчання.

   17 березня 2016 року у приміщенні КДШМ № 2 ім. М. Вериківського в рамках циклу методичних заходів для викладачів-балалаєчників відбувся семінар-практикум за темою: «Кроки зростання виконавської майстерності учня-балалаєчника». Модератор заходу – викладач-методист КДШМ № 2 ім. М. Вериківського Муржа Олена Анатоліївна.

   Теоретична частина семінару була пов’язана з висвітленням наступних питань: сучасний стан у галузі навчання гри на народних музичних інструментах та актуальні тенденції виконавства; необхідність адаптації творів різних жанрів, стилів та форм, які є цінними з художньо-естетичних позицій, для виконання на балалайці; роль колективних видів музикування у загальній системі музичної освіти; набуття учнями досвіду творчої діяльності за допомогою сольних публічних виступів, виступів у складі ансамблів та оркестрів. Також на семінарі було розглянуто низку педагогічних і виконавських завдань, вирішення яких є вельми важливим у вихованні музиканта: створення умов для розвитку та творчої самореалізації; заохочення та мотивація учнів; виховання в учнів творчого відношення до виконуваної музики; технічний розвиток, особливо у ранньому віці; рухова координація. Окремо обговорювалися нові видання у сфері балалаєчного мистецтва, зокрема, щойно видана у 2015 році книга І. Гарєєвої «Євгеній Блінов» (до 90-річчя Майстра).

   Практична частина семінару включала виконання оригінальних балалаєчних творів та перекладень класичних опусів учнями класів Муржи О.А. (балалайка) та Богданової Г.М. (фортепіано): Софією Сохацькою (8 клас), Павлом Скворцовим (7 клас), Євою Перловською (4 клас), Русланом Якубовим (4 клас). Їх допомагала концертмейстер Міненко В.М.

   На завершення семінару учасники обмінялися думками стосовно порушених питань та обговорили надані Оленою Анатоліївною методичних рекомендацій.

   17 березня 2016 року у приміщенні ДМШ № 10 в рамках циклу методичних заходів для викладачів сольфеджіо відбувся семінар-практикум, модератором якого виступила викладач-методист кафедри музично-теоретичних дисциплін Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра Виноградова Олена Глібівна. Семінар було присвячено розвитку ладового слуху, що, за тривалою традицією вітчизняної педагогічної школи, є визначальним принципом у роботі на уроках сольфеджіо. Олена Глібівна охарактеризувала різні форми роботи – найбільш ефективні у розвитку ладового слуху: слуховий аналіз, який, за її думкою, повинен базуватися на художніх зразках народної та професійної музики; читання з листа,; інтонаційні вправи; музичний диктант; творчі форми роботи. Найкращий результат, як слушно наголошувала Виноградова О.Г., досягається у тих випадках, коли всі ці форми роботи взаємопов’язані, коли вони доповнюють одна одну. Також на семінарі було підкреслено доцільність опори на свідоме сприйняття певних знань дитиною, що значно прискорює процес їх засвоєння.

   Того ж дня, 17 березня, у приміщенні КДШМ ім. С. Турчака у рамках циклу методичних заходів для викладачів вокалу відбувся майстер-клас викладача-методиста КДМШ № 35 Клімової Світлани Олексіївни, присвячений роботі над звуковидобуванням на уроках вокалу. Ілюстраторами виступили учні класу Клімової С.О. різного віку. Учениці 1 класу Аліса Таценко, Поліна Крижановська та Агата Шнирьова продемонстрували роботу над постановкою голосу на початковому етапі навчання. Світлана Олексіївна акцентувала головну думку – не нашкодити ще несформованому голосовому апарату: не співати у стані хвороби, на зв’язках, не форсувати звук. Допомагали викладачеві на майстер-класі і учні старших класів: Катерина Краснік (6 клас), Уляна Махно (3 клас), Марія Крижановська та Олександра Єрьоміна (4 клас). Зауважимо, що репертуар дітей не обмежується програмними творами, вони залюбки виконували романси та оперні арії. Це одна із засад Клімової С.О. – починати роботу над звуком відразу на академічних творах. На завершення майстер-класу Олександра Єрьоміна та Марія Крижановська виконали «Серенаду» Ф. Шуберта та дует Поліни і Міловзора з опери П. Чайковського «Пікова дама», чим заслужили схвальні оплески.

Файл документа: 12417767_563122593869474_4885612649837207896_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку