Головна  →  З питань національностей  →  21 березня 2016

Цьогоріч Новруз відсвяткували у Київській міській державній адміністрації

Ініціювали проведення свята Посольства Азербайджанської Республіки, Ісламської Республіки Афганістан, Ісламської Республіки Іран, Республіки Ірак, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Республіки Таджикистан, Турецької Республіки, Туркменістану та Республіки Узбекистан в Україні. Міжнародне свято «Новруз» пройшло за організаційної підтримки Київської міської державної адміністрації.

Свято з незвичайною для нас назвою Міжнародний день Новруз відзначається 21 березня. Це свято має дуже нетривалу офіційну історію, але досить глибоке коріння. З'явилася ця дата на міжнародному календарі після прийняття відповідного рішення членами Організації Об'єднаних Націй. Вперше його відзначали в 2010 році з ініціативи безлічі східних держав, серед яких були Азербайджан, Афганістан, Македонія, Індія, Іран, Туреччина та інші країни.

 Навруз — це своєрідний Новий рік, який відзначається в євразійських державах. Цей день є символом весни і тепла, оскільки він повідомляє всьому світу про чергове оновлення природи. Історія появи свята пов'язана з традиціями народів, які проживали ще в дописемні часи. З тієї епохи до нас дійшли кілька звичаїв, пов'язаних зі святкуванням Новрузу. Зокрема, до приходу свята потрібно прибратися в будинках, накрити стіл стравами зі злаків і увійти в новий рік без боргів.

 Навруз офіційно включений до Репрезентативного списку культурної спадщини планети, оскільки він сприяє пропаганді духовних цінностей у всьому світі.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку