Співробітники Відділу з питань національностей взяли участь у дводенному семінарі на тему «Боротьба з ксенофобією та мовою ворожнечі; розвиток толерантності та її ефективність», який відбувся 8-9 лютого у Національній парламентській бібліотеці України.

Цим семінаром розпочався новий цикл у рамках Програми Східного партнерства “Національні меншини та етнополітичні питання: Білорусь – Молдова –Україна”.

Організатор семінару - Європейський центр з питань меншин, одним із партнерів якого виступає Міністерство культури України.

У рамках Програми семінари відбудуться також 11 лютого у місті Дніпропетровську, а   15 лютого -  у місті  Одеса.

Участь у семінарі взяли зацікавлені особи, що опікуються зазначеними питаннями, а саме: представники відповідних структурних підрозділів облдержадміністрацій України, громадських організацій національних меншин, наукової спільноти з України, Молдови, Білорусі.

 

У роботі семінару взяв участь директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш, який зауважив, що мова ненависті стала однією з найпоширеніших форм нетолерантності та ксенофобії у сучасній Європі. За його словами, особливе занепокоєння викликає те, що у політичному дискурсі мови ненависті стає все більше, вона стала звичайним явищем у громадській сфері. Рада Європи була першою, хто дав визначення мові ненависті і закликав до засудження расизму та ксенофобії, у т.ч. у Інтернеті.

 

Під час проведення семінару до обговорення були запропоновані наступні теми теми:

- Дії держави проти мови ворожнечі та злочинів на ґрунті ненависті: Європейські моделі;

- Внесок громадянського суспільства у боротьбу проти ксенофобії;

- Розвиток толерантності та міжкультурного діалогу: можливі підходи.

- Протидія агресивним проявам ксенофобії у Європі – законодавчі рамки

 

У роботі семінару взяв участь європейський експерт у сфері протидії ксенофобії професор Рафаль Панковскі, Collegium Civitas (Варшава, Польща), який представив  актуальні питання ролі держави та громадянського суспільства у боротьбі з ксенофобією.

Досвідом щодо протидії ксенофобії та заохочення терпимості поділилася експерт Департаменту юстиції в Офісі Народного захисника Грузії, Виконавчий секретар в Раді національних меншин Ізабела Осіпова.

Перейти до спискуВерсiя для друку