Головна  →  Методичні заходи  →  8 лютого 2016

Цикл методичних заходів для викладачів класу композиції. Семінар-практикум Горової Л.В.

Цикл методичних заходів для викладачів класу композиції.  Семінар-практикум Горової Л.В.

   8 лютого 2016 року у приміщанні КДМШ № 3 ім. В. Косенка в рамках циклу методичних заходів для викладачів класу композиції відбувся семінар-практикум за темою: «Розвиток творчої уяви учнів у поєднанні з набуттям професійних навичок при написанні музичних творів на уроках композиції та імпровізації». Модератор заходу – заслужена артистка України, член Національної спілки композиторів України, викладач-методист Київської дитячої академії мистецтв Горова Леся Василівна.

   Теоретичну частину семінару Леся Василівна розпочала з найважливішої тези, усвідомлення якої повинно складати фундамент будь-якого навчання, а навчання композиції – особливо. Головна мета і, одночасно, умова успішної роботи з майбутніми творцями музики – розкріпачити дитину, звільнити її від комплексів, спонукати приховані творчі здібності, вселити упевненість у власному обдаруванні.

   Починати роботу із початківцями треба з роботи над музичним образом. Необхідно пробудити фантазію дитини і за допомогою навідних запитань спрямувати її у відповідне русло. За спостереженнями Горової Л.В., юним композиторам простіше писати вокальну музику, слово полегшує створення музичних образів, однак відшукати текст – зрозумілий і надихаючий – вони повинні самі. Музика ж інструментальна дається дітям складніше. І тут доцільне відштовхуватись від назви: вдало вигадана назва – половина справи.

   Горова Л.В. на практиці продемонструвала ефективність пробудження фантазії дитини за допомогою певного словесного образу та навідних питань. Учням молодших класів, які взяли участь у семінарі, було запропоноване знайти засоби музичної виразності, відповідні тому чи іншому словесному образу. Так, учень 3 класу Роман Михайлов (КДШМ № 3, викладач Нестерова Н.М.) фантазував на тему «печера», учениця 4 класу Серафима Ломейко (КДШМ № 3, викладач Нестерова Н.М.) – на тему «схід сонця», а маленька Ірина Коніщева (учениця 1 класу ДМШ № 28, викладач Коніщева О.В.) намагалася передати звуками, як «вовчик наздоганяє зайчика».

   В ході семінару Горова Л.В. торкалася також таких питань як: доцільність писати музику для «свого» інструменту, не розривати створення музики та її виконання, необхідність приділяти увагу нотному запису та залучати дітей до освоєння відповідних комп’ютерних програм.

   Спілкування з Лесею Василівною Горовою – досвідченим та авторитетним педагогом, який досконало володіє композиторською «кухнею», - виявилося не тільки корисним, але й дуже цікавим. Тож, викладачі класу композиції київських шкіл естетичного виховання були вдячні організатором семінару-практикуму та висловили сподівання на продовження таких заходів.

Файл документа: Фото0173 (2).jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку