Головна  →  Методичні заходи  →  25 січня 2016

Методичне об’єднання викладачів історії образотворчого мистецтва. Круглий стіл за темою: «Архітектура Києва. Творчість київського архітектора В. Ніколаєва»

Методичне об’єднання викладачів історії образотворчого мистецтва. Круглий стіл за темою: «Архітектура Києва. Творчість київського архітектора В. Ніколаєва»

   25 січня 2016 року у приміщенні Дитячої школи мистецтв № 4 в рамках засідання методичного об’єднання викладачів образотворчого мистецтва відбувся круглий стіл, присвячений життю та творчості видатного архітектора Володимира Миколайовича Ніколаєва. Модератором заходу виступила викладач Дитячої школи мистецтв № 4 Бєльчикова Галина Давидівна. Вона ознайомила присутніх з цікавими фактами з біографії київського митця та зі спроектованими ним спорудами.

   У своїй доповіді Бєльчикова Г.Д. спиралася на матеріали, знайдені в архівах Києва, що дозволило з’ясувати обставини, завдяки яким В. Ніколаєв опинився у Києві. У 1871 році він закінчив Імператорську Академію мистецтв у Санкт-Петербурзі і в тому ж році отримав запрошення на керівництво проектуванням і будівництвом пивоварного заводу в Києві, куди і переїхав разом із сім’єю у травні 1872 року. Одночасно з промисловим комплексом В. Ніколаєв побудував декілька приватних особняків та прибуткових будинків і за декілька років успішної проектної діяльності став одним із ведучих архітекторів міста. Протягом наступних десятиліть за участю В. Ніколаєва у Києві виникло багато будівель, які збереглися до наших днів. В їх числі – будівля Купецького зібрання (нині Філармонія), Миколаївський собор у Покровському монастирі, Трапезна з церквою у Києво-Печерській Лаврі, будинок Н. Терещенко (нині Музей російського мистецтва), будинок на вулиці Великій Васильківській, де жив Шолом Алейхем тощо.

    Доповідь супроводжувалася демонстрацією численних фото старого та сучасного Києва, які занурили присутніх у чарівну атмосферу нашого рідного міста. Завдяки цим фото та розповідям Бєльчикової Г.Д. прогулянки вулицями Києва для тих, хто брав участь у засіданні круглого столу, тепер набудуть особливого забарвлення, нагадуючи про архітектора, зусиллями якого (поряд з іншими) місто стало таким прекрасним.

Файл документа: Doc3.doc

Перейти до спискуВерсiя для друку