«СЛАВА ГЕРОЯМ» – СПЕЦІАЛЬНО ДО ДНЯ СОБОРНОСТІ.

«СЛАВА  ГЕРОЯМ» – СПЕЦІАЛЬНО  ДО  ДНЯ  СОБОРНОСТІ.

 

20 січня о 16.00 у книгарні «Наш формат» (провул. А. Горської (Бєлінського), 5) за участі Ірми Вітовської відбулася презентація для преси нового спільного проекту Театру «Золоті ворота» та Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру ім. І. Франка «Слава героям», прем’єра якого відбудеться 22 січня на  сцені театру Золоті Ворота (вул.Шовковична, 7а)

      У цей непростий для нашої країни час особливо важливою місією є примирення – і не лише непримиренних світоглядів сучасних громадян, але, передовсім, загоєння давніх ран, які лежать в основі будь-якого конфлікту. Саме тому два успішні колективи – столичний театр «Золоті ворота» та Івано-Франківський академічний обласний музично-драматичний театр ім. І. Франка – вирішили об’єднати свої зусилля для роботи над виставою за п’єсою популярного молодого українського драматурга, який живе між Львовом та Берліном, Павла Ар’є. В основі сюжету драми «Слава героям» лежить сучасна історія двох ветеранів – УПА та Великої вітчизняної війни, – яких доля зводить в одній лікарняній палаті… Тож недаремно прем’єру спектаклю запланували до Дня соборності України.

      Копродукції – спільні проекти між кількома театрами – це абсолютна реальність сучасного європейського театру – той досвід, який українська культура лише починає переймати. І, як показує успішний приклад вистави «Сталкери» – копродукції Театру «Золоті ворота» та Київського академічного Молодого театру – найпопулярнішої вистави минулого театрального сезону, цей досвід об’єднання спільних зусиль може бути особливо корисним, зважаючи, на непросту фінансову ситуацію у країні.

      Натомість «Слава героям» – це копродукція між двома різними містами – Києвом та Івано-Франківськом. Що досить символічно не лише як конкретний жест об’єднання Центру і Заходу, а й як ознака своєрідної театральної децентралізації. Ініціаторами проекту виступили актриса Ірма Вітовська та художні керівники обох театрів Ростислав Держипільський і Стас Жирков. Тож це ще й суттєвий крок у бік європейського, продюсерського типу театру.

      У виставі «Слава героям» задіяна ціла плеяда акторів з кількох театрів – зірки театру «Золоті ворот» Віталіна Біблів, Ірина Ткаченко та заслужений артист України Сергій Кияшко, актори Театру Франка Ксенія Баша-Довженко та Дмитро Рибалевський, а також заслужений артист України Олексій Гнатковський – з Івано-Франківська. До роботи над художнім вирішенням простору запрошений популярний молодий львівський художник Володимир Стецькович.

      У дещо відмінному акторському складі вистава гратиметься в Івано-Франківському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. І. Франка, де її прем’єра відбудеться наприкінці лютого.

      Проект був підтриманий Українським інститутом національної пам’яті та особисто його Головою, видатним науковцем Володимиром В’ятровичем: для творців вистави були доступні архівні документи – фото, поезія та листування вояків того часу. А продюсером соціально-мистецького заходу виступила громадський діяч, актриса Ірма Вітовська, тож проект обіцяє набути масштабного соціального та мистецького розголосу.

   

Довідка

«Слава героям»

автор: Павло Ар’є

ініціатори проекту: Ірма Вітовська, нар. арт. України Ростислав Держипільський, Стас Жирков

актори: Віталіна Біблів, Ксенія Баша-Довженко, засл. арт. України Олексій Гнатковський, засл. арт. України Сергій Кияшко, Дмитро Рибалевський, Ірина Ткаченко

режисер: Стас Жирков

художник: Володимир Стецькович

музичне оформлення: Дмитро Солодкий

світло: Сергій Огрудницький

жанр: специфічна комедія

тривалість: 135 хв. (з антрактом)

обмеження по віку: 16+

продюсер: Ірма Вітовська

http://zoloti-vorota.kiev.ua/

https://www.facebook.com/theatre.zv/

      

Файл документа: 22sychnya_SLAVA_GEROYAM_PLAKAT_WEB (1)(1).jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку