Головна  →  Методичні заходи  →  16 січня 2016

Цикл методичних заходів для викладачів для викладачів баяна та акордеона. Майстер-клас Черказової Є.І.

Цикл методичних заходів для викладачів для викладачів баяна та акордеона. Майстер-клас Черказової Є.І.

   16 січня 2016 року у приміщенні КДМШ № 14 ім. Д. Кабалевського відбувся майстер-клас народної артистки України, лауреата міжнародних конкурсів, професора Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, завідувача кафедри баяна та акордеона Черказової Євгенії Іванівни. Цей майстер-клас став частиною серії методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, об’єднаних наскрізною темою – «Актуальні проблеми у навчанні учнів класу акордеона».

   Майстер-клас складався з двох частин. В першій частині Черказова Є.І. працювала з учнями КДМШ № 14 ім. Д. Кабалевського Мишею Мазуром (початкова група) та Андрієм Красовським (3-й клас). Діти грали технічні вправи та п’єси, підготовлені разом зі своїм викладачем – Візнюк І. В. Євгенія Іванівна підкреслювала позитивні моменти учнівського виконання та вказувала на недоліки. Вона наголошувала на необхідності поєднувати вирішення технічних завдань з осмисленістю інтонування та пояснювала корисність засвоєння того чи іншого прийому для подальшого професійного розвитку маленьких виконавців. Головний акцент у роботі з початківцями Черказова Є.І. зробила на питаннях постановки та посадки при навчанні гри на акордеоні.

   Учасником другої частини майстер-класу був студент 3 курсу Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Віктор Кравчук. Увагу присутніх було зосереджено на принципах засвоєння деяких сучасних прийомів гри на інструменті. Неординарним виявився матеріал, на якому розглядалися ці питання: фуга на тему популярної різдвяної пісні, знайдена В. Кравчуком в Internet-мережі, та перекладення «Інтродукції і рондо-капрічіозо» К. Сен-Санса, зроблене для акордеона самим студентом. У ході майстер-класу було порушено важливе питання, пов’язане з балансом між технічними вимогами конкретного конкурсу та необхідністю дотримуватися традицій виконання музики певного автора.

   Майстер-клас народної артистки України, професора Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Черказової Є.І. став для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, які були присутні у залі, справжнім святом. Зустріч з Євгенією Іванівною виявилася не тільки корисною в професійному аспекті, але й цікавою та приємною з точки зору людського спілкування.

 

Файл документа: 12512709_538753372973063_7533323648490234938_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку