Головна  →  Методичні заходи  →  12 січня 2016

Засідання методичного об’єднання викладачів сольфеджіо. Презентація навчального посібника Буравчук А.І.

Засідання методичного об’єднання викладачів сольфеджіо.  Презентація навчального посібника Буравчук А.І.

   12 січня 2016 року у приміщенні Київської дитячої музичної школи № 32 відбулося засідання методичного об’єднання викладачів сольфеджіо. Навчальний посібник «Сольфеджіо» для дитячих музичних шкіл та дитячих шкіл мистецтв презентувала викладач-методист Дитячої музичної школи № 37 Оболонського району Буравчук Алла Іванівна.

   Як і в більшості аналогічних видань, у презентованому посібнику викладення правил, за якими будується музика, поєднується з прикладами, що ілюструють ці правила. Особливістю посібника, створеного Буравчук А.І., є велика кількість музичних прикладів, а також їх розташування не по класах, а по темах, що дає можливість викладачам (або учням) швидко знайти необхідне правило чи приклад. Полегшують розуміння будови наведених мелодій спеціальні позначки, що вказують на наявність в цих мелодіях певних елементів, та пояснення до них.

   Більшість наведених у посібнику прикладів є універсальними за використанням, адже на практиці кожна мелодія складається із значної кількості елементів музичної мови, які проходяться на різних етапах навчання: прохідні та допоміжні звуки, секвенції та модуляції, певні інтервальні ходи або ладові звороти, метричні та ритмічні труднощі тощо. Таблиця наприкінці посібника систематизує музичні приклади за складністю та містить рекомендації стосовно часу їх використання (відповідно до 8-річного терміну навчання). Важливою видається також можливість звернення до наведених у посібнику музичних прикладів не тільки для ілюстрації теоретичних правил, але й як до матеріалу для диктантів, слухового аналізу, підбору акомпанементу.

   На засіданні методичного об’єднання викладачів сольфеджіо Буравчук А.І. розповіла про структуру свого навчального посібника та можливі форми його застосування. Вона докладно зупинилася на кожному з чотирьох розділів посібника («Складові частини мелодії», «Інтервали», «Акорди», «Ритм, метр, розмір»), пояснюючи мотиви, якими керувалася при їх наповненні. Деякі викладачі, присутні на засіданні, вже були знайомі з посібником Буравчук А.І., який побачив світ усередині минулого року, а дехто вже почав активно користуватися ним у навчальному процесі. Скоріше за все, після презентації, яка відбулася 12 січня, ще більше викладачів звернуться до зазначеного посібника з сольфеджіо, матеріали якого мають ефективно доповнити традиційні підручники.

Файл документа: 12552551_537193676462366_4792659152969972372_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку