Лекція-концерт на тему «Композитори-арфісти. Сторінки історії арфового виконавства»

Лекція-концерт на тему «Композитори-арфісти. Сторінки історії арфового виконавства»

   5 грудня 2015 року у Національному музеї історії України у рамках мистецького проекту «Різдвяна вітальня народної артистки України Наталії Ізмайлової» відбулася лекція-концерт на тему «Композитори-арфісти. Сторінки історії арфового виконавства». Зазначений мистецький проект був започаткований в минулому, 2014, році за ініціативою народної артистки України, солістки Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, голови Асоціації арфістів України Наталії Василівни Ізмайлової. Курирує проект кандидат мистецтвознавства, заступник голови Асоціації, викладач-методист Київської дитячої музичної школи № 33 Гумен Олександра Ігорівна.

   Цьогорічну зустріч було присвячено пам'яті видатних композиторів-арфістів минулого – тих, хто заклав фундамент арфового мистецтва, хто брав участь у технічному вдосконаленні інструмента, хто сформував класичний репертуар сучасного арфіста. В концерті звучали твори XVIII-ХХ століть: Р.Н.Ш.Бокса, Ф.Ж.Надермана, Т.Лабарре, А.Хассельманс, К.Сальседо, М.Гранжані, Ш.Обертюра, В.Поссе, Я.Крумпгольца. Серед виконавців, які брали участь в концерті, – учні шкіл естетичного виховання, їх викладачі, випускники минулих років, які продовжують навчання у вищих мистецьких навчальних закладах. Поряд з солістами, в концерті можна було почути також ансамблі, де арфа поєднувалася з гітарою, скрипкою, фортепіано. Перед кожним номером концертної програми ведуча Оксана Гриньова розповідала цікаві подробиці стосовно виконуваного твору та його автора.

   Концерт справив дуже позитивне враження. Цьому сприяла урочиста і, разом з тим, поетична атмосфера зали Національного музею історії України, у якому проходив концерт-лекторій. Очікування тих, хто прийшов на концерт (а серед них були не тільки кияни, але й шанувальники арфи з інших міст країни), повністю виправдалися. Сподіваємося, що виправдається і спільна надія музикантів та публіки на продовження зустрічей у «Різдвяній вітальні Наталії Ізмайлової», на те, що вони обов’язково стануть доброю традицією.

Файл документа: 12345597_141897839508349_1519044460286743079_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку