Головна  →  Методичні заходи  →  4 грудня 2015

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (30 листопада – 4 грудня 2015 року)

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (30 листопада – 4 грудня 2015 року)

   4 грудня 2015 року у приміщенні Київської дитячої школи мистецтв № 2 ім. М. Вериківського в рамках циклу методичних закладів для викладачів музичної літератури відбувся семінар-практикум кандидата мистецтвознавства, доцента Національної музичної академії України Корчової Олени Олександрівни за темою: «Феномен музичного експресіонізму». Матеріал, представлений на семінарі, є частиною розробленого Корчовою О.О. курсу музично-історичного спрямування «Художні закономірності європейського музичного модернізму».

   Експресіонізм як естетико-стильовий напрямок у мистецтві ХХ століття був представлений в широкому хронологічному, соціологічному та культурологічному контексті, із використанням оригінального ілюстративного матеріалу (репродукції картин Ф. Марка, П. Клєє, Е. Нольде, Е. Л. Кірхнера, В. Кандинського). Особливий інтерес аудиторії викликав буклет унікальної виставки «А. Шенберг – В. Кандинський» (Москва –Відень, 2002), в якому представлені рідкісні зразки живопису засновника нововіденської композиторської школи. Крім того, в ході дискусії звучали фрагменти поезії Р. М. Рільке та А. Жіро – поетів, близьких до кола європейських експресіоністів.

   Складні ідеологічні позиції експресіоністського світогляду та художнього інструментарію були озвучені за допомогою висловлювань самих творців або сучасників цього стильового явища, зокрема А. Шенберга та Х. Ейслера, а також оцінок авторитетних музикознавців ХХ століття – Б. Асаф’єва та М. Друскіна.

  Як завжди, лекція супроводжувалась різноманітним та переконливим музичним матеріалом – виразними фрагментами творів А. Веберна, А. Берга, Б. Бартока, Ч. Айвза, П. Булеза, які ілюстрували змістовні теоретичні положення щодо естетичного та стилістичного комплексу музичного експресіонізму.

   Того ж дня у приміщенні Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв відбувся майстер-клас кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри хореографії зазначеної Академії Нечитайла Володимира Степановича з дисципліни «Теорія та методика викладання народно-сценічного танцю».

   Нечитайло В.С. презентував усі обов’язкові компоненти уроку: екзерсиси біля опори, екзерсиси на середині залу, етюд. Комбінації в центрі залу були основані переважно на хореографічній лексиці Угорщини. В угорських тонах був витриманий і етюд – студенти ІІІ курсу Академії показали угорський народний танець «Чардаш».

   На майстер-класі були присутні адміністрація, викладачі та студенти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, а також більше 20 викладачів-хореографів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва.

Файл документа: 12310559_141914219506711_7278375628079271971_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку