Головна  →  Методичні заходи  →  23 листопада 2015

Семінар-практикум Годзяцького В.О. (в рамках циклу методичних заходів)

Семінар-практикум Годзяцького В.О. (в рамках циклу методичних заходів)

   23 листопада 2015 року у приміщенні ДМШ № 27 відбувся семінар-практикум заслуженого діяча мистецтв України, члена Національної спілки композиторів України, лауреата премії імені Б. М. Лятошинського, викладача-методиста Дитячої музичної школи № 27 Віталія Олексійовича Годзяцького. Семінар пройшов у рамках циклу методичних заходів для викладачів композиції початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів.

   Доповідь Годзяцького В.О. було присвячено виявленню формотворчої ролі гармонії в музичній композиції. Доповідачем було наголошено на доцільності вивчення цієї дисципліни майбутніми композиторами. Освоєння учнями шкіл естетичного виховання теоретичного предмету «Гармонія» доповідач рекомендує проводити за допомогою вільної імпровізації, підготовкою до якої він вважає підбір супроводу до мелодії. Вивчаючи основи імпровізації, учні засвоюють елементарні прийомі поліфонії (наприклад, канон), вчаться використовувати різноманітні види фактури, знайомляться з музичними жанрами та особливостями структурної побудови музичних творів.

   Доповідь супроводжувалася живою музичною ілюстрацією. На прикладі відомої класичної та популярної музики Віталій Олексійович показував типові закономірності гармонічного становлення композиції, акцентуючи увагу на гармонії як факторі об’єднання форми. Також досвідчений композитор демонстрував вільну імпровізацію, що є результатом вивчення правил гармонії, помножених на власну фантазію.

   Таким чином, було доведено, що введення предмету гармонії у навчальні програми початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів є необхідною умовою професійного оволодіння музичною композицією. Як зазначив В. О. Годзяцький: «Гармонія – це сила, що об’єднує і підсумовує розвиток композиційних закономірностей музики».

 

 

Файл документа: IMG_0709 (1).JPG

Перейти до спискуВерсiя для друку