Головна  →  Методичні заходи  →  30 жовтня 2015

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва (27-30 жовтня 2015 року)

Цикл методичних заходів для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва  (27-30 жовтня 2015 року)

 

   Протягом робочого тижня – з 26 по 30 жовтня 2015 року – відбулася серія методичних заходів, учасниками яких стали викладачі початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Києва.

   27 жовтня у приміщенні школи джазового та естрадного мистецтв відбулося засідання круглого столу для викладачів джазово-естрадних відділень київських шкіл мистецтв. Засідання було присвячене історії джазових стилів, афро-американським витокам джазу, традиційному та класичному джазу. Функції модератора виконав викладач-методист, директор Школи джазового та естрадного мистецтв Петро В’ячеславович Полтарєв. У вступному слові він окреслив основні етапи становлення джазу, докладно зупинившись на таких питаннях: вплив європейських та африканських музичних традицій на формування афро-американської музики, особливості первісних форм афро-американського фольклору – «робочої пісні» («Work song»), «філд-край», «стріт-край», спірічуелс як модифікація європейського християнського гімну та псалму. Також в ході обговорення висвітлювалися питання, пов’язані з такими музично-творчими видами американської культури як блюз, міністрел-шоу, регтайм. Особливу увагу було приділено новоорлеанському періоду в історії джазу та виходу першої грамофонної джазової платівки «Original Dixieland Jazz Band». Розповідь було проілюстровано значною кількістю аудіозаписів, які надавали історичним фактам звукової конкретики та визначали атмосферу живого творчого дихання.

   28 жовтня у клубі «Олімпія», який є підрозділом ЦСДЮК «Щасливе дитинство», відбувся майстер-клас з килимової вишивки керівника гуртка декоративно-прикладного мистецтва «Орхідея» Світлани Анатоліївни Шевченко. Майстриня ознайомила присутніх з надзвичайно цікавою технікою вишивання, що має французьке походження і називається «Bunka». Сутність техніки полягає у нанесенні на бавовняну тканину певного малюнку. Для виготовлення вишивки було використано нитки муліне, п’яльця, копіювальний папір, голка для вибивання, ножиці та клей. Кожен з присутніх сам обирав малюнок, який йому подобався, за допомогою копіювального паперу наносив його на тканину, одягав тканину на п’яльця і починав поступово, під чуйним керівництвом Шевченко С.А., заповнювати нанесений контур нитками. Виготовлені власноруч вишивки учасники майстер-класу забрали з собою, щоб поділитися здобутими вміннями з колегами та учнями.

   29 жовтня у приміщенні КДМШ №32 відбулося засідання круглого столу для викладачів академічного та естрадного вокалу за темою: «Робота над артикуляцією». Модератор – старший викладач кафедри майстерності актора та сценічної мови Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв Любов Петрівна Тимошевська. Засідання було проведено дуже творчо, пізнавально та змістовно. Присутні отримали знання з орфоепії, опрацювали багато корисних вправ для розвитку всіх частин мовного апарату, правильного дихання, дикції, вірної вимови. Особливий інтерес викликали чистомовки і ускладнені язиколамки у виконанні Тимошевської Л.П.

   29 жовтня відбулося одразу два заходи в рамках засідань методичних об’єднань. У приміщенні Школи джазового та естрадного мистецтв учасники методичного об’єднання викладачів естрадної та рок-музики обговорили проблемні питання, пов’язані зі створенням програми для музичних відділень початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів за напрямком «Естрадна та рок-музика». В той же день у приміщенні ДМШ № 24 члени методичного об’єднання викладачів баяна та акордеона заслухали доповідь викладача ДМШ № 24 Любові Петрівни Пустовгар за темою: «Виховання навичок самостійної творчої роботи учнів музичної школи». Пафос виступу Пустогар Л.П. полягав у акцентуванні необхідності, насамперед, пробуджувати в дитині інтерес, емоційну зацікавленість музикою, яку вона виконує. В доповіді було приділено увагу становленню творчої особистості, формуванню музичного мислення, принципам організації самостійної роботи учня. У другій частині засідання прозвучав невеличкий концерт, в якому взяли участь учні та викладачі ДМШ № 24, а також представники ДМШ № 2 та ДМШ № 11, що приєдналися до них.

   Наступний тиждень очікується не менш насиченим, аніж той, що минув. Знов відбудуться семінари-практикуми, майстер-класи, презентації, засідання методичних об’єднань. Про результати усіх зазначених заходів читачі сайту будуть обов’язково повідомлені.

 

Файл документа: 12065684_1493647827597885_5023719009438045551_n.jpg

Перейти до спискуВерсiя для друку